Događanja

Potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, 3. svibnja 2021. počela je provedba EU projekta „Moć osjetila“ kojeg vodi Dom za starije i nemoćne osobe Zadar, a trajat će 24 mjeseca, do 3. svibnja 2023. godine.

Ugovor je potpisan između Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje s jedne strane, te Doma za starije i nemoćne osobe Zadar kao Korisnika s druge strane.

Partneri na projektu kodnog broja: UP.02.2.2.15.0042 financiranog iz Europskog socijalnog fonda koji ima za cilj unapređenje izvaninstitucijskih socijalnih usluga su Dom za odrasle osobe sveti Frane u Zadru,  te općine Kali i Preko. Tehničku pomoć na pripremi projektnog prijedloga, kao i pomoć u provedbi projekta pruža Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Projektom „Moć osjetila“ pružit će se podrška procesu deinstitucionalizacije unaprjeđenjem kvalitete i širenjem izvaninstitucijskih socijalnih usluga Doma za starije i nemoćne osobe Zadar i Doma za odrasle osobe Sv. Frane. Jačanjem stručnih kapaciteta postojećih i novih djelatnika i primjenom modernih metoda, podići se kvaliteta rada s osobama s demencijom (Snoezelen senzorna soba, muzikoterapija) te njihovim obiteljima. Time će se omogućiti njihovo aktivnije uključivanje u život zajednice.

Projekt „Moć osjetila“ financiran je iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa – Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Provodi se u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb“, UP.02.2.2.15.

Ciljevi ovog projekta su:  Unapređenje kvalitete i širenje izvaninstitucijskih socijalnih usluga, Jačanje kapaciteta stručnjaka za rad s pripadnicima ciljanih skupina za organiziranje i pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga te Podizanje svijesti javnosti o važnosti procesa deinstitucionalizacije i prava ranjivih skupina s naglaskom na pravo na život u zajednici.

DETALJNIJE – Moć osjetila kao pomoć u životu s demencijom

Projektom se planira zapošljavanje dva psihologa na radu s korisnicima u senzornoj sobi, sobi za muzikoterapiju i pružanje psihosocijalne pomoći korisnicima i skrbnicima, te isto tako i dvije medicinske sestre, na puno radno vrijeme u razdoblju od 22 mjeseca.

Projektom se predviđa sudjelovanje 20 korisnika na području urbanog područja Zadar starijih od 54 godine. Korisnici su osobe s liste čekanja Doma za starije i nemoćne Zadar i šire s dijagnozom slabe do umjerene demencije evidentirane u liječničkom kartonu na preporuku liječnika opće prakse.

Obzirom da projekt predviđa sudjelovanje 20 korisnika, očekuje se po jedan sudionik iz obitelji korisnika koji će biti uključeni u projektne aktivnosti. Obitelj će sudjelovati u okviru aktivnosti jačanja svijesti o problemima s kojima se susreću osobe s demencijom.

Uspostavit će se Halo linije i nabaviti 20 GPS narukvica za praćenje osoba s demencijom. Educirana 4 stručnjaka za rad s ciljnom skupinom. Educirat će se 11 zaposlenika Prijavitelja koji su u kontaktu s ciljnom skupinom i koji će pružati izvaninstitucionalne usluge i to kroz edukacije integrativne validacije, muzikoterapije, palijativne medicine i slično.

Stručnjaci angažirani kroz projekt (5) i djelatnici Doma za starije i nemoćne Zadar (10) proći će 3 edukacije kako bi se ojačali kapaciteti za rad s osobama s demencijom kako za vrijeme trajanja projekta tako i po završetku.

Tijekom projekta organizirat će se jedna edukativna radionica s ciljem promocije novootvorene senzorne sobe kao nove izvaninstitucionalne usluge te prava osoba s demencijom. Na radionici će sudjelovati predstavnici ustanova socijalne skrbi, pravnih osoba koje pružaju socijalne usluge, jedinica lokalne samouprave, psiholozi te zdravstveni djelatnici.

PLAKAT - dom za starije i nemoćne osobe Sali 02.10.2017.-1

Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba u podružnici u Salima.

Radovi_vjestih ruku_izlozbaDomaStarih_Zd_2017_za_web

Izložba radova korisnika, Gradska knjižnica Zadar, 18.-30.9.2017.

sZahvaljujemo udruzi pjesnika “Riječ iznad svega”, KUD Sv. Donat iz Zadra i KUD Sv.Ivan iz Medviđe što su se povezali kako bi nama uljepšali ljetnu večer 06.07.2017.godine.

 okrugliU našoj ustanovi , 23.02.2017.godine, održao se okrugli stol na temu “Ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju” u organizaciji Udruge MI, Udruge socijalnih radnika Zadar i udruge “Dalmatinski potrošač”.

DSC_7394I ove godine Valentinovo smo proslavili plesom uz naš omiljeni Zaratino bend i u društvu gostiju iz doma Sveti Ivan Pavao II.

hkms

U subotu ,17.12.2016. godine, posjetili su nas članovi Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara te nas razveselili božićnim pjesmama , priredbom i druženjem, a naše korisnike koji nam se nisu mogli pridružiti na druženju posjetili su u njihovim sobama.

2211-877af368a8a2dd49e39acd436c204c12e1Druga humanitarna fritulijada je uspješno  završena!

Još jednom se vidimo u ovoj godini.

volPrva fritulijada je iza nas, pridružite nam se na sljedećim!

Ove godine , kao i priješnjih,održava se humanitarna akcija Fritulijada, a sav prihod od prodaje fritula namijenjen je vukovarskoj djeci i njihovom dolasku na ljetovanje u Zadar. Akcija se održava na Narodnom trgu 10.12.2015., 17.12.2015. i 23.12.2015. s početkom u 10 sati.

 dan-volontera-66Međunarodni dan volontera obilježili smo na dodjeli priznanja koje su, među ostalim zaslužnim volonterima,dobili i članovi Zaratino banda koje smo nominirali zbog njihova udjela u kvaliteti života naših korisnika.

img_20161203_10373903.12.2016. Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježili smo druženjem u organizaciji Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije.

20161115_130832

Sudjelovali smo na trodnevnoj edukaciji “Menadžment volontera” u organizaciji Volonterskog centra Zadar.

20161028_102936 

Dane kruha i ove godine obilježili smo , 04.11.2016. godine,u društvu  naših malih susjeda iz DV Grigor Vitez koji su nam donijeli ukusne domaće kolačiće.

dsc_1684

Međunarodni dan starijih osoba 1.10.2016. godine , na poziv korisnika i djelatnika Doma Sveti Ivan Pavao II, proveli smo na službenom otvorenju te ustanove. Uz raznolik program posadili smo i stablo u znak prijateljstva ustanova.

 1-10-201601.10.2016. godine u Podružnici Preko obilježili smo Međunarodni dan starijih osoba  edukacijom i druženjem sa djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo Zadar i učenicima Medicinske škole Ante Kuzmanić.